Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep’ten çıkan muhalifler Fırat Kalkanı'na katılacak

Muhalif kaynaklara göre Halep’te ateşkesin uygulamaya geçmesi ve tahliyelerin sağlanması halinde, muhaliflerden bir kısmı Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılacak.



Salı akÅŸam saatlerinde Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuÄŸunda Halep’te varılan ateÅŸkes mutabakatına göre, DoÄŸu Halep’teki birkaç kilometre karelik alanda kalan muhalif savaşçılar hafif silahlarıyla birlikte ÅŸehri terk edecek.

Mutabakata göre ÇarÅŸamba günü talep eden siviller ve tüm muhalifler ÅŸehirden ayrılacak, böylece ÅŸehirde rejim kontrolü tamamen saÄŸlanacak. Ancak tahliye, ateÅŸkes anlaÅŸmasını kabul etmeyen Ä°ran’ın engellemesi sebebiyle henüz saÄŸlanamadı. SaÄŸlanması halinde on binlerce sivilin yanı sıra, muhalif savaşçıların da hafif silahlarıyla açılan koridordan Ä°dlib’e çıkması konusunda Rusya ve Türkiye anlaÅŸtı.

El Bâb operasyonuna destek olacaklar

Åžehirde Türkmen Sultan Murad Tugayları ve Fatih Sultan Mehmed Tugaylarının yanı sıra, Nureddin Zengi birlikleri ve Nusra cephesi de rejim güçlerine karşı savaşıyor. Halep’te üç mahalle muhaliflerin ve Nusra’nın kontrolünde. Bu üç mahallede sıkışmış olan güçler hiçbir yardım alamıyordu ve yoÄŸun bombardıman altındaydı. 

DoÄŸu Halep’ten çıkmak için Rusya ve Ä°ran arasında süren görüşmelerin sonuçlanmasını bekleyen muhalif kaynakların Al Jazeera’ye verdiÄŸi bilgiye göre, Ä°dlib’e geçen Sultan Murad, Fatih Sultan Mehmed ve Nureddin Zengi’ye baÄŸlı birlikler, buradan Türkiye’ye geçecek. Hatay üzerinden Kilis’e ve Gaziantep’e geçecek olan savaşçılar, Fırat Kalkanı Operasyonu’yla IŞİD’den temizlenen Çobanbey ve Carablus’a girecek. Bu birlikler Türkiye’nin desteklediÄŸi Özgür Suriye Ordusu birlikleriyle birleÅŸerek Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılacak ve El Bâb’a ilerleyecek. Böylece El Bâb kuÅŸatması güçlendirilecek. Fırat Kalkanı'na katılacak muhaliflerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar, rakamı 'birkaç bin' olarak telâfuz ediyor.

Halep’ten daha önce çıkmayı baÅŸarmış olan, aynı tugaylara baÄŸlı bazı savaşçılar halihazırda El Bâb bölgesinde. Yeni gelecek savaşçıların organizasyonu için çalışmaya baÅŸladılar. 

Nusra’ya baÄŸlı savaşçılar ise Halep’ten çıktıktan sonra Ä°dlib’deki diÄŸer Nusra gruplarına katılacak.

Bu planın iÅŸlemesi için öncelikle Halep’te varılan mutabakatın uygulanması ve Åžii milislerin engellerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Ankara, bunun için yoÄŸun çaba harcıyor. Bir yandan sahada Rus yetkililer Ä°ranlı yetkililerle görüşmeleri sürdürürken, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da Ä°ranlı mevkidaşı Cevad Zarif’i arayarak Halep’te ateÅŸkesi konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.